2.1. Wat is taekwondo.jpg

Wat is Taekwondo?

Taekwondo is een Koreaanse gevechtssport en betekent letterlijk: de weg (Do) van voet (Tae) en vuist (Kwon). Taekwondo vertoont gelijkenissen met Karate, maar kenmerkend voor Taekwondo zijn de spectaculaire traptechnieken, waardoor de sport heel beweeglijk en dynamisch is. Onze club beoefent de WTF-stijl. WTF staat voor WORLD TAEKWONDO FEDERATION, de wereld taekwondofederatie.

 
 

In België en meer specifiek in Vlaanderen is Taekwondo een kleinere sport, maar op wereldvlak zijn er vele miljoenen beoefenaars. Naast de fysieke aspecten wordt zoals vaak binnen Oosterse krijgskunsten veel belang gehecht aan de opvoedkundige elementen van de DO: respect, discipline, correctheid, doorzetting, openheid van geest.

Taekwondo kent vier grote deeldisciplines:

Vrij gevecht of Sparring

Het sparren of vrij gevecht is de olympische discipline van taekwondo. Dit is de kampvorm of Kyorugi genaamd.  De taekwondoka; beschermd door een borstpantser, een helm, arm-, been- en kruisbeschermers; moet in deze kampvorm via full-contact punten te scoren door voettechnieken uit te voeren gericht naar het pantser en het hoofd van zijn tegenstander. Ook hier geldt de regel van wederzijds respect en de andere regels van een oosterse gevechtsport zodat we op een veilige manier toch aan deze spectaculaire discipline kunnen deelnemen.

 
WAT_Sparring_3.jpg
WAT_Sparring_1.jpg
WAT_Sparring_2.jpg
 

De (jonge) atleten van Taekwondoschool Keumgang zijn hierin gespecialiseerd en onze club uit Diest & Tienen haalde al heel veel regionale, nationale en internationale titels binnen. Zo is Keumgang de jongste jaren ook al meerdere keren clubkampioen (laatste 3 jaar op rij) en Belgisch kampioen (editie 2019 - 12 Belgische kampioenen!) geworden.

Voor het eerst in de geschiedenis kaapte Taekwondoschool Keumgang Diest in seizoen 2015-2016 zelfs enkele medailles weg op de Europese kampioenschappen. Anke Gevers pakte de Europese titel bij de junioren tot 44 kg, ook Nicholas Corten sleepte op zijn beurt de bronzen medaille in de wacht bij de senioren tot 74 kg. In december 2018 behaalde Bjarne Viskens de Europese titel bij de cadetten tot 41 kg.

 

Stijlfiguren of Poomsae

De stijlfiguren of poomsaes zijn een reeks van opgelegde arm- en voetbewegingen. Dit zijn gevechten tegen denkbeeldige tegenstanders waarin de Taekwondoin zijn beheersing van de verschillende technieken demonstreert. Hier worden ook wedstrijden in georganiseerd waarbij de atleten hun technieken zo perfect mogelijk moeten uitvoeren en waarbij een jury dan punten geeft op presentatie en techniek.

 
WAT-Poomsae_2.jpg
WAT-Poomsae_1.jpg
WAT-Poomsae_3.jpg
 

Breektesten of Kyopka

De breektesten of Kyokpa genaamd, vormen het meest spectaculaire onderdeel van het Taekwondo. De taekwondoka tracht in deze deeldiscipline met hand- en voettechnieken allerlei materiaal, zoals houten planken en stenen, te breken. Meestal is dit een onderdeel om naar hogere gordel te gaan maar het is natuurlijk ook het spectaculairste onderdeel tijdens demonstraties, dit kunnen inwoners van Diest en Tienen beamen tijdens evenementen georganiseerd door de stad.

 
WAT-Kyokpa_1.jpg
 

Zelfverdediging of Hosinsool

De zelfverdediging of Hosinsool bestaat uit een combinatie van technieken waarmee de taekwondoka in staat is om wanneer hij onverhoeds aangevallen wordt, zijn tegenstanders te immobiliseren. Hier is het inoefenen natuurlijk heel belangrijk zodat een bepaalde beweging routine wordt. Bij de zelfverdediging probeert Taekwondoschool Keumgang Diest - Tienen ernaar te streven dat de taekwondoka het gevaar tijdelijk inschat en meteen een juiste afstand probeert te creëren tussen zichzelf en zijn aanvaller. Indien nodig volgen dan de noodzakelijke andere stappen zoals afweren, immobiliseren en indien nodig, buiten gevecht stellen van de aanvaller.

 
WAT_Hinsinsool_1.jpg
WAT_Hinsinsool_3.jpg
WAT_Hinsinsool_2.jpg
 

Wil je graag meer informatie over Taekwondoschool Keumgang? Contacteer ons of schrijf je in voor meer inlichtingen.

Grijp je telefoon bij de hand, vul onderstaand formulier in of stuur ons een e-mail.

 

+32 (0) 473 49 53 72

clipboard-.png
Voor- en achternaam *
Voor- en achternaam