EK Cadetten in Marina D’or Spanje - Bjarne Viskens Europees kampioen

Op vrijdag 30 november, in de klasse tot 41kg , kwam Bjarne in de eerste ronde uit tegen Spanje. De Spanjaard ging als een speer van start, de kamp ging lange tijd gelijk op maar op het einde van de 2de ronde kwam Bjarne voor het eerst op voorsprong, om deze dan in de derde ronde verder uit te bouwen en met pointgap te winnen.

In de kwartfinale wachtte een Wit-Rus die in de vorige rondes respectievelijk een Rus en een Turk had uitgeschakeld. Bjarne vocht heel geconcentreerd, kwam na een 2-0 achterstand met een hoofdtreffer op voorsprong. Hij bouwde die stelselmatig verder uit om op het einde van de 2de ronde met pointgap naar de halve finale te gaan.

In de halve finale diende hij het op te nemen tegen een Serviër. Deze speler kon Bjarne weinig in de weg leggen. Ook deze kamp werd voor het einde beslist met 34-4.

Op naar de finale tegen Rusland. De eerste ronde verliep gelijk opgaand met 6-8 in het voordeel van Bjarne. Toen de Rus moest komen om zijn achterstand in te halen ging het heel snel naar een volgende pointgap-overwinning. Goud en een Europese cadettentitel voor Bjarne, de eerste voor onze club.

Nog op vrijdag trad Maarten aan bij de cadetten tot 45kg, een gewichtsklasse hoger dan hij normaal kampt maar o.w.v. zijn mooie prestaties in de lagere categorie werd hij toch geselecteerd. Maarten kwam onmiddellijk uit tegen Turkije wat geen cadeau was. Via oordeelkundig clinch vechten leidde Maarten bijna de ganse wedstrijd tegen de fysiek sterke Turk.  Via enkele zeer discutabele punten kwam deze op het einde er toch nog over. De scheids ging duidelijk in de fout en dit kostte Maarten een plaats in de volgende ronde. Spijtig maar een zeer verdienstelijke prestatie.

De dag voordien op donderdag 29 november waren onze 4 meisjes in actie gekomen.

Bij de cadetten tot 37 kg diende Alicia als eerste de mat op te komen. Tegen de Franse tegenstandster haalde ze het met een hoofdtreffer helemaal op het einde met 17-14. In haar 2de ronde kreeg ze de Duitse Eskitzi als tegenstandster. Alicia begon goed maar na een tijd kwam de Duitse op voorsprong. Alicia kwam nog mooi terug maar strandde op 3 punten.

Céline startte als laatste aan haar tornooi. De eerste tegenstandster uit Frankrijk werd met pointgap verslagen. Nadien toonde Céline zich ook duidelijk de sterkste van de Duitse Nur Arayan de uittredende Europese kampioene -33kg. De Russische Titarenko was in de kwartfinale het eindstation voor Céline. Deze Russin haalde nadien zilver.

Bij de meisjes cadetten tot 33kg kampte Hanne de eerste ronde tegen Italië. In de 2de ronde nam ze de maat van deze tegenstandster om dan in de 3de ronde haar voorsprong  bijna helemaal terug weg te geven uiteindelijk hield ze toch 1 puntje over. Tegen Turkije in de 2de kamp was Hanne rustiger. Na een tactisch mooie wedstrijd stootte ze door naar de kwartfinale. Daar wachtte een sterke Russin. De kamp verliep gelijk opgaand, de Russin kwam in de derde ronde wat gelukkig op voorsprong waardoor Hanne diende te jagen ze strandde uiteindelijk op 2 puntjes van een medaille. Eén magere troost deze Russin haalde nadien de finale waar ze verslagen werd door een Oekraiënse.

Tasha diende in dezelfde categorie te starten tegen Rusland. Vrij snel kwam ze 5-0 achter maar ze kon de situatie omkeren om met pointgap te winnen. In de 2de ronde wachtte een boomlange Oekraïense. Tasha stond op een bepaald moment 7-0 achter. Met het hoofd van de tegenstandster dat onbereikbaar was en het pantser dat goed dicht gehouden werd geen sinecure. Met een dwit werd de achtervolging ingezet en Tasha kwam met hard werken terug tot 7-7 met nog een 10 tal seconden te gaan. Werkelijk in de allerlaatste tinenden van een sec scoorde de Oekraïense evenwel een winnende treffer. Eén magere troost deze Oekraiënse werd nadien Europees kampioen.

3 x kwartfinale voor onze meisjescadetten bij hun eerste optreden op een EK is een mooi resultaat zeker omdat ze heel volwassen taekwondo laten zien hebben. Er wacht een mooie toekomst voor deze jonge lichting.

Jeffrey Excelmans